Menu

Uw zoekacties: R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem

2106 R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
14. S. Anthonie-Gasthuis
14.1. Inleiding
2106 R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem
14. S. Anthonie-Gasthuis
14.1.
Inleiding
Deze stichting dankt haar ontstaan aan een schenking van Jan Claes Diertsz., die in 1440 aan het H. Kruisgild een kapel en gasthuis, staande buiten de Schalkwijkerpoort, in eigendom overdroeg. Daar de kapel aan S. Antonius was toegewijd, kreeg ook het godshuis de naam van dezelfde heilige. Waarschijnlijk was het H. Kruisgild een vereniging, welke zich de verering van het H. Kruis ten doel stelde. Zij liet daarom op vastgestelde dagen in de parochiekerk, op het altaar van die naam, H.H. Missen lezen. In hun gasthuis beoefenden de broeders en zusters de liefdadigheid, door aan armen en reizigers tijdelijk verblijf en verpleging te verschaffen. Onder het bestuur van deken en vinders bleef dit gesticht tot 1581 voortbestaan, toen het met de bezittingen van het H. Kruisgild aan de stad overging. In 1726 werd het gebouw in openbare veiling verkocht en de fondsen met die van het O.L. Vrouwegasthuis verenigd. *  Het archief is bijna geheel verloren gegaan.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1355-1881
Omvang in meters:
3,90
Periode documenten:
1355-1881 (1902)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-490 en aanvulling nrs. DT 1-2, 14-20, 42. Inv. nrs. 9-10, 62-68, 70, 74, 75 (gedeeltelijk), 77-86, 88 (gedeeltelijk), aanvulling nrs. DT 1, 14, 16-19 zijn in fotokopieën aanwezig in de studiezaal. Indexen op inv. nrs. 62-70 (doopboeken, 1629-1724) op achternaam/patroniem, voornaam, moedersnaam en doopgetuigen in de vorm van kaartenbakken in de studiezaal. Indexen op inv.nrs. 77-80 ( trouwboeken, 1629-1693) op bruidspaar en trouwgetuigen in de vorm van kaartenbakken in de studiezaal. Regesten in: P.M. Verhoofstad, 'Inventaris der archieven van kerken, kloosters en staties (..)', Haarlem 1959.
Gemeente:
Haarlem