Menu

Uw zoekacties: eigendomsbewijzen en bouwtekeningen betreffende het landgoed...

3043 eigendomsbewijzen en bouwtekeningen betreffende het landgoed Westerhout te Beverwijk, Archiefdeel van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In raadsvoordracht nummer 218 van 1964 deelden Burgemeester en Wethouders van de gemeente Beverwijk mede, dat kon worden besloten tot aankoop van het landgoed Westerhout met het daarbij behorend erf, park en verdere aanhorigheden. Voorgesteld werd van deze aankoop met instemming kennis te nemen. Het besluit tot aankoop van 4 december 1964, no. 11166, afdeling 6, had tot gevolg, dat na het passeren der akte een serie familiepapieren door de erven Jonkvrouwe Paulina Johanna Boreel, Jonkvrouwe Catharina Maria Ulrica Boreel en Jonkheer Hugo Boreel aan het gemeentebestuur werd overgedragen. Bij nader onderzoek bleken dit alle oude eigendomsbewijzen te zijn. De serie begint in 1611 en eindigt in 1806. De akte van transport op Jonkheer Lucas Boreel uit 1814 ontbreekt. Voorts zijn enkele charters niet overgegeven, dan wel verloren gegaan.
Oud-burgemeester Dr. Scholten geeft als stichter van de prachtige buitenplaats aan Balthasar Coymans, heer van Streefkerk. Stukken hierover ontbreken. Eerst in een transportakte van 1681 wordt het geslacht Coymans vermeld. Ook in de 18de eeuw zitten enkele hiaten. Deze kunnen mogelijk later door middel van een onderzoek in de protocollen van de schepenakten worden opgelost.
Het grondgebied van de buitenplaats met aanhorigheden strekte zich uit over de bannen van Velsen, Wijk aan Zee, Wijk aan Duin en Heemskerk.
Bij de ordening van de charters is van een eenvoudige topografische indeling uitgegaan.
Overeenkomstig de wens van het gemeentebestuur is een uitvoerige regestenlijst bijgevoegd en zijn van de stukken, die wellicht moeilijkheden zouden geven in verband met het oude schrift, transcripties vervaardigd. Deze zijn afzonderlijk als bijlagen in de inventaris opgenomen.
Van de zegels is slechts een enkele aanwezig, het overgrote deel ontbreekt of is zwaar beschadigd.
Inventaris
7. Bijlagen
7.3. Bijlage C: Akte van transport van 1681 augustus 25
3043 eigendomsbewijzen en bouwtekeningen betreffende het landgoed Westerhout te Beverwijk, Archiefdeel van
Inventaris
7. Bijlagen
7.3.
Bijlage C: Akte van transport van 1681 augustus 25
Wij Jan Jeremiaz Schout, Cornelis Pieterzoon Boschman ende Gerrit Pietersoon Schuijt schepenen van den banne van Wijck aan Duijn doen condt, dat voor ons gecompareert is Jan Corneliszoon Velsen, wonende binnen der stede Beverwijck als last ende procuratie hebbende van den Edelen Heere Johan Carel Smissaert, hooftofficier der stadt Rhenen, als in huwelick hebbende mevrouwe Constantia Coymans gepasseert op den 2en augustus 1681 voor Cornelis Koop van Groen notaris publicq ende seeckere getuygen binnen der Stadt Amsterdam welcke procuratie ons is voorgelezen ende achter dezen ten protocolle geregistreert op folio 43, Ende bekende hij comparant in de voorss qualiteit te cederen ende bij desen te transporteren ende tot een vrije eigendom op te dragen aan den Edele Heere Jean Bernard woonende tot Amsterdam voorss de gerechte vierde part in de hofstede Westerhout met sijn aenhoorige bouwhuys, schuer, landen, boomgaerden ende plantagien, gelegen in desen banne aen duyn, bij den hoop, sonder maat, hoe groot ende cleyn als deselven binnen de naegenoemde lendens gelegen is, streckende van de wildernis af oostaan tot aan de cleyne Houtwech toe, belent ten noorden met Joncheer Rochus van Veen, Cleyn Pieter Croft ende Nannings Croft ende ten suyden de erfgenamen van wijlen Maartjen Sijmons Boschmans metalsulcke dominerende ende lijdende servituyten als de selven tegenwoordich sijn, mitsgaders noch een vierde part in twee erfpachten van een en veertich gulden en thien stuyvers 's jaars te samen bij wel gemelde Edele Heer Smissaert vercoft alles volgens de oude brieven daervan sijnde,
Ende bekende hij comparant van de voorss vercopinge, cessie ende opdrachte al voldaen ende wel betaalt te wesen met een coopsomme van negen duysent twee honderdt en vijftich guldens ende den eersten met den lesten penning daer van ontfangen te hebben onder welcke cooppenningen mede begrepen zijn de vierde part in drie stucken hoylandt gelegen in Velsen en aldaer opgedragen. Quiterende den Edele Heere Cooper daervan bij desen eeuwighlicken en beloofde het voors. vierde part ten allen dagen te vrijen en de te waren daarvoorenbij desen verbindende de Edele Heeren verkopers persoon ende alle sijne goederen. Ten bedwange van allen rechten ende rechteren. Ten oirconde hebbe ick schout voornoemt ten verlijde ende begeerte van den voornoemden comparant ende nadat desen brief bij mijne bovengenoemde schepenen onderteyckent was mijn zegel hier onder aengehangen, den 25 augustus 1600 een en tachtigh.
Cornelis Pieters Bosman Gerrit Pieters Schuit
Mij present
J. Velsen, secretaris 25-8-1681
(Inventarisnummer 6; regest nr. 3)
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1611-1806, 1940-1942
Omvang in meters:
0,25
Periode documenten:
1611-1806, 1940-1942
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-33. De inventaris bevat een uitvoerige regestenlijst.
Gemeente:
Beverwijk