Menu

Uw zoekacties: Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem

444 Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. De geschiedenis en organisatie van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
2. Geschiedenis van het archief
3. Verantwoording van de bewerking
4. Aanwijzingen voor de gebruiker
5. Bijlagen
Inventaris
1. Stukken van algemene aard
1.3. Correspondentie
1.3.1. Ingekomen stukken, minuten en afschriften van uitgaande stukken
1.3.1.8. Secretaris Dr. A.F. Holleman (benoemd 1 mei 1928, eervol ontslagen met ingang van 1 juli 1939)
444 Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem
Inventaris
1. Stukken van algemene aard
1.3. Correspondentie
1.3.1. Ingekomen stukken, minuten en afschriften van uitgaande stukken
1.3.1.8.
Secretaris Dr. A.F. Holleman (benoemd 1 mei 1928, eervol ontslagen met ingang van 1 juli 1939)
Vanaf 1928 is de correspondentie geordend op nummer, met voorin de map een lijst van de stukken. Hierop staat aangegeven: datum, nummer, naam correspondent, woonplaats, onderwerp. De stukken liggen op nummervolgorde in de map. Niet alle zich in de map bevindende stukken staan op de lijst vermeld. Het komt regelmatig voor dat een eerste brief is ingeschreven en andere brieven betreffende hetzelfde onderwerp, die wel bij dit stuk zijn gevoegd, niet.
De correspondentie bestaat uit uitnodigingen, bedankbriefjes, voorstellen en benoeming van nieuwe leden en verzoeken om subsidie, met name uit het Langerhuizen-fonds. Bij de verzoeken om subsidie uit het Langerhuizen-fonds bevinden zich meer en minder uitgebreide toelichtingen, soms met tekeningen of foto's. Verder zijn er veel stukken aanwezig betreffende de Huygensuitgave (Oeuvres Complêtes de Chr. Huygens). De briefwisseling is omvangrijker dan in voorgaande jaren.
In de mappen bevinden zich diverse exemplaren van overeenkomsten en contracten. Meestal liggen deze stukken voorin de map zijn ze niet genummerd.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1752-1975
Omvang in meters:
34,00
Periode documenten:
1752-1975 (1986)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-491. Lijst van secretarissen, 1752-1987, in de inventaris. Klapper op de persoonsnamen in de notulen, 1752-1956, zie inv.nr. 22. Een gerubriceerd overzicht van dossiers en een lijst van manuscripten, verhandelingen en artikelen, aangetroffen in de correspondentieserie (inv.nrs. 27-257) ingedeeld naar wetenschapsgebied als resp. bijlage 1 en bijlage 2 in de inventaris. Een nadere toegang van J.G. de Bruijn, 'Inventaris van de prijsvragen uitgeschreven door de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen 1753-1917', Haarlem/Groningen 1977, is in de bibliotheek van het Noord-Hollands Archief aanwezig.
Gemeente:
Haarlem