Menu

Uw zoekacties: Sector Natuur en Milieu van de gemeente Haarlem

5017 Sector Natuur en Milieu van de gemeente Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Verantwoording van de inventarisatie
5017 Sector Natuur en Milieu van de gemeente Haarlem
1. Inleiding
1.3.
Verantwoording van de inventarisatie
Het geinventariseerde archief beslaat de periode 1991-1997. De datering is niet willekeurig, maar gerelateerd aan de periode van de nieuwe sector. De bescheiden van voor 1991 binnen deze inventaris zijn bescheiden van toen nog lopende zaken. De bescheiden van na 1997 binnen deze inventaris zijn stukken die betrekking hebben op zaken waarvan de besluitvorming ligt na1997. Bij de indeling van de inventaris is rekening gehouden met de organisatie van de sector, waarbij de archieven naar afdeling zijn gerubriceerd. Alle niet specifieke stukken betreffende de hele sector zijn ondergebracht bij stukken van algemene aard. Alle stukken betrekking hebbend op specifieke onderwerpen zijn ondergebracht bij stukken betreffende bijzondere onderwerpen. Deze stukken zijn onderverdeeld naar afdeling. Binnen de onderscheiden rubrieken en subrubrieken zijn de bescheiden in chronologische volgorde geplaatst.
Het in 2006 (voor)geïnventariseerde archiefdeel van de sector Natuur en Milieu is afkomstig uit 480 ongelijksoortige archiefdozen. Het werd aangetroffen op diverse locaties. Op de zolder van de Oudeweg betrof het archiefstukken van de dienst RATD. Op de Kleverlaan bevond zich archief van de afdeling Natuur, Landschap en Educatie en op de Westergracht archief van de afdeling Milieuzaken.
Daarnaast bleek een 4-tal dozen te staan op het stadhuis.
Van de totale lengte van 60 meter was reeds 35 meter voorgeselecteerd voor vernietiging. Bij de herbewerking in 2014 bleek het resterende gedeelte in 3 categorieën te onderscheiden: een kleine 8 meter aan milieuvergunningen (afzonderlijk toegankelijk gemaakt), 6,5 meter toegankelijk gemaakt middels voorliggende inventaris om te worden overgedragen aan het Noord-Hollands Archief en een laatste categorie van archiefbescheiden die zijn voorgedragen voor vernieitiging.
In het archief werden ondermeer stukken aangetroffen betreffende de samenwerking met derden (rubriek 2.2.1.1.2), waaronder die met Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland. Tot juli 1992 was er sprake van een gemeenschappelijke regeling.
Vanuit haar aandachtsgebied voor het drinkwaterbeleid was de sector hierbij betrokken. De gemeente Haarlem was een van de vennoten in de gemeenschappelijke regeling en aangewezen om de stukken te bewaren
Ook na juli 1992 bleef de gemeente (financiëel) bij de WLZK betrokken, blijkens haar aanwezigheid bij de vergaderingen van de Raad van Commissarissen en de algemene vergaderingen van aandeelhouders.
Haarlem is samen met Bloemendaal, Velsen en Zandvoort een van de vier gemeenten die aandeelhouder zijn van het Energiebedrijf Haarlem, (EBH), waarvan hier - evenals van het CAI (Centrale Antenne Inrichting Haarlem) - stukken zijn opgenomen.
De stukken betreffende de Hinderwet en de Wet Milieubeheer vallen buiten deze inventaris. Deze zullen in een afzonderlijke toegang worden beschreven, tesamen met de hinderwetvergunningen uit andere bestanden. Eveneens niet opgenomen in deze inventaris zijn de stukken van het Gewestelijk Milieubureau (GMB) dat als een apart archief moet worden beschouwd.
Wat de materiële toestand van de archiefbescheiden betreft: het te bewerken archiefbestand zag er in eerste instantie wat rommelig uit, waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende verschillende locaties bij archiefvorming. Toch is schade of verlies vanwege bijvoorbeeld brand, overstroming of schimmels niet geconstateerd.
Nietjes en paperclips zijn in overvloed aangetroffen, evenals een aantal archiefstukken in plastic mapjes of met opgeplakte memoblaadjes. De stukken zaten veelal 'gezippeld' in bruine dossiermappen. In een aantal gevallen lagen de stukken los in dozen.
De vorming zowel als de ordening van de onderscheiden archiefbestanddelen was van zeer matige kwaliteit, wat de inventarisatie nogal bemoeilijkt en vertraagd heeft. Omschrijvingen op de omslagen waren vaak summier en dekten veelal niet de lading. De inhoud van alle te inventariseren dozen moest dan ook stuksgewijs worden doorgewerkt.
Er zaten soms zo veel verschillende onderwerpen in een omslag, dat dit tot gevolg had dat er veel gesplitst en of samengevoegd moest worden, om het op duidelijke wijze te kunnen omschrijven.
Een toegang in de vorm van een 'dossierinventaris' (een inventaris van kaartjes) was bij het inventariseren wel beschikbaar. In enkele gevallen ontbrak een kaartje of een dossier.

Kenmerken

Datering:
1991-1997
Omvang in meters:
7,40
Periode documenten:
(1985) 1991-1997 (2001)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-285.
Gemeente:
Haarlem