Menu

Uw zoekacties: woningkaarten (huizenkaarten) van de gemeente Haarlemmermeer...

7142 woningkaarten (huizenkaarten) van de gemeente Haarlemmermeer, Archiefdeel van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De woningkaarten zijn een apart onderdeel van de bevolkingsadministratie. In Haarlemmermeer werden ze straatkaarten genoemd. Elk adres heeft zijn eigen kaart waarop op de voorkant werd aangetekend wie de hoofdbewoner was, wanneer die op dit adres is komen wonen en ook wanneer deze is vertrokken en waar naartoe. Bij vertrek van de (hoofd)bewoner wordt de datum van vertrek vermeld en als de bewoner vertrokken is naar een adres binnen Haarlemmermeer, dan wordt dat adres vermeld. Bij vertrek naar een plaats buiten de gemeente wordt alleen de plaats, gemeente of land vermeld waar de bewoner naartoe vertrokken is. Op de achterkant kunnen inwonenden vermeld staan. Het kan hier gaan om verwanten, kostgangers, dienstpersoneel enz.
De begindatum van het gebruik van de woningkaarten is niet exact na te gaan. In de jaren dertig is het traject in gang gezet voor het invoeren van persoonskaarten *  . Hier is in 1939 mee begonnen. Het is aannemelijk dat de woningkaarten vanaf dat moment zijn ingevoerd. Een steekproef heeft uitgewezen dat er in 1939 gegevens op woningkaarten zijn vastgelegd. Het gebruik van de kaarten is gestopt bij de invoering van het landelijke systeem van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) in 1994.
Een aparte categorie vormen de ligplaatsen van woonschepen in de Ringvaart. Deze bevinden zich aan het einde van de serie (in inventarisnummer 75). Een overzicht in de doos, gedateerd op 1 januari 1995, geeft inzicht in de vaststelling en vernummering van de ligplaatsnummers naar een nieuw adres met huisnummer aan de Ringvaartdijk voor een groot aantal ligplaatsen.
Ordening
Verantwoording
Openbaarheid
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1939-1994
Omvang in meters:
9,40
Periode documenten:
1939-1994
Openbaarheid:
niet openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming gemeentearchivaris
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-75. Het archiefdeel is pas openbaar vanaf 2105. De woningkaarten zijn een apart onderdeel van de bevolkingsadministratie. In Haarlemmermeer werden ze straatkaarten genoemd. Elk adres heeft zijn eigen kaart waarop op de voorkant werd aangetekend wie de hoofdbewoner was, wanneer die op dit adres is komen wonen en ook wanneer deze is vertrokken en waar naartoe. Bij vertrek van de (hoofd)bewoner wordt de datum van vertrek vermeld en als de bewoner vertrokken is naar een adres binnen Haarlemmermeer, dan wordt dat adres vermeld. Bij vertrek naar een plaats buiten de gemeente wordt alleen de plaats, gemeente of land vermeld waar de bewoner naartoe vertrokken is. Op de achterkant kunnen inwonenden vermeld staan. Het kan hier gaan om verwanten, kostgangers, dienstpersoneel enz. Het gebruik van de kaarten is gestopt bij de invoering van het landelijke systeem van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) in 1994.
Gemeente:
Haarlemmermeer