Menu

Uw zoekacties: persoonskaarten van de gemeente Haarlemmermeer, Archiefdeel van

7143 persoonskaarten van de gemeente Haarlemmermeer, Archiefdeel van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De persoonskaarten maken deel uit van de bevolkingsadministratie. Vanaf 1 januari 1850 is in alle gemeenten in Nederland op gelijke wijze de registratie van de bevolking ingevoerd. In het Bevolkingsregister werd iedereen, per gezin, geregistreerd met naam, geboortedatum, woonadres, plaats in het gezinsverband, eventueel beroep, verhuizingen of overlijdensdatum. Dit werd bijgehouden in vastbladige registers.
In de jaren dertig van de twintigste eeuw is een traject in gang gezet voor het invoeren van een losbladig systeem van persoonskaarten *  . Dit systeem is vanaf 1939 ingevoerd. Tussen de kaarten bevinden zich ook blauwe formulieren. Het betreft hier zogenaamde verwijskaarten. Gegevens van de vermelde persoon zijn te vinden op een andere kaart.
Na vertrek uit de gemeente moet de originele persoonskaart naar de nieuwe gemeente worden gestuurd of in geval van overlijden naar het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). Van de originele kaart wordt een kopie gemaakt die achterblijft bij de gemeente zodat alle gegevens toch in de gemeentelijke administratie bewaard blijven. Dit zijn de archiefkaarten *  .
Het systeem van de persoonskaarten is in gebruik gebleven tot de invoering van het landelijke systeem van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) in 1994.
De registers van opgenomen en afgevoerde personen bevatten per maand de gegevens van de personen die in de gemeente geregistreerd moesten worden of die vertrokken uit de gemeente.
Ordening
Verantwoording
Openbaarheid

Kenmerken

Datering:
1939-1994
Omvang in meters:
18,40
Periode documenten:
1939-1994
Openbaarheid:
niet openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming gemeentearchivaris
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-149. Bij de volgende inv.nrs. zijn beperkende bepalingen ten aanzien van de openbaarheid gesteld. Inv.nrs. 1-145 zijn pas openbaar vanaf 2105, inv.nr. 146 vanaf 2059, inv.nr. 147 vanaf 2063, inv.nr. 148 vanaf 2065, inv.nr. 149 vanaf 2059. De persoonskaarten maken onderdeel uit van de bevolkingsadministratie. Het systeem van de persoonskaarten is vanaf 1939 ingevoerd en in gebruik gebleven tot de invoering van het landelijke systeem van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) in 1994.
Gemeente:
Haarlemmermeer