Menu

Uw zoekacties: archiefkaarten van de gemeente Haarlemmermeer betreffende ov...

7144 archiefkaarten van de gemeente Haarlemmermeer betreffende overleden en vertrokken personen, Archiefdeel van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De archiefkaarten maken deel uit van de bevolkingsadministratie. Het zijn kopieën van de persoonskaarten *  die gemaakt worden als een persoon is overleden of verhuist naar een andere gemeente. De originele kaart gaat in geval van overlijden naar het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG), in geval van verhuizing gaat de originele kaart naar de nieuwe gemeente.
In eerste instantie worden de gegevens geregistreerd op smalle, tweezijdig voorbedrukte, formulieren van dun papier. Op de voorkant staan de persoonsgegevens, op de achterzijde kunnen gegevens staan van eigen of stiefkinderen. Deze staan in principe alleen vermeld op de kaart van het gezinshoofd. De formulieren worden bewaard in speciaal daarvoor gemaakte ordners die vanwege hun vorm ‘broodjes’ worden genoemd. Vanaf 1939 tot circa 1965 worden deze formulieren gebruikt *  .
Hierna wordt overgegaan op steviger kaarten van een groter formaat. Ook deze zijn aan twee zijden voorbedrukt met dezelfde indeling als bij de formulieren uit de broodjes. De kopieën bevatten alleen de zijde waar informatie op staat, als er geen informatie staat op de achterzijde van de kaart dan is deze kant niet gekopieerd. Bij de invoering van de Gemeentelijk Basis Administratie (GBA) in 1994 komt er een eind aan het systeem van de persoonskaarten en daarmee ook aan het maken van archiefkaarten.
Ordening
Verantwoording
Openbaarheid

Kenmerken

Datering:
1855-1994
Omvang in meters:
25,10
Periode documenten:
1855-1994
Openbaarheid:
niet openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming gemeentearchivaris
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-267. Bij de volgende inv.nrs. zijn beperkende bepalingen ten aanzien van de openbaarheid gesteld. Inv.nrs. 1-30 zijn pas openbaar vanaf 2050, inv.nrs. 31-133 vanaf 2076, inv.nrs. 134-267 vanaf 2105. De archiefkaarten maken deel uit van de bevolkingsadministratie. Het zijn kopieën van de persoonskaarten (zie toegangsnummer 7143, Archiefdeel van persoonskaarten van de Gemeente Haarlemmermeer, 1939-1994) die gemaakt worden als een persoon is overleden of verhuist naar een andere gemeente. De originele kaart gaat in geval van overlijden naar het CBG Centrum voor familiegeschiedenis in Den Haag, in geval van verhuizing gaat de originele kaart naar de nieuwe gemeente. Bij de invoering van de Gemeentelijk Basis Administratie (GBA) in 1994 komt er een eind aan het systeem van de persoonskaarten en daarmee ook aan het maken van archiefkaarten.
Gemeente:
Haarlemmermeer