Menu

Wet Open Overheid

Algemene informatie

Overheidsorganisaties zijn verplicht om publieke informatie actief openbaar te maken. Het doel van de Wet open overheid is (semi-)overheden transparanter maken. Overheidsinformatie moet voor iedereen beter toegankelijk en makkelijk vindbaar zijn.

Zelf een Woo-verzoek doen?

Iedereen mag een verzoek om bepaalde documenten bij het Noord-Hollands Archief (NHA) indienen. Je kunt zowel mondeling, per brief als digitaal een Woo-verzoek doen. Op deze pagina lees je hoe je een Woo-verzoek indient en wat je daarbij van het NHA kunt verwachten.

Wat moet ik doen om een Woo-verzoek in te dienen?

Je kunt een Woo-verzoek mondeling indienen op onderstaande manieren:

  • Telefoonnummer: (0031) 023-517 27 00
  • Bij de baliemedewerker op het bezoekadres van het NHA

Je kunt een Woo-verzoek digitaal of schriftelijk indienen op onderstaande manieren:

Het Woo-verzoek moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Geef duidelijk aan dat het gaat om een Woo-verzoek;
  • Geef in het Woo-verzoek zo precies mogelijk aan waarover je informatie vraagt; hoe duidelijker je verzoek is, hoe sneller je kunt worden geholpen.
  • Jouw contactgegevens;
  • Hoe je de informatie wilt ontvangen (bijvoorbeeld per e-mail, per post of inzien bij het NHA);
  • Het verzoek moet gaan over informatie die in documenten is vastgelegd;
  • De opgevraagde informatie moet te maken hebben met de taken die het NHA uitvoert, het beleid daarover of de voorbereiding van het beleid.

Woo-contactpersoon

Het NHA heeft een Woo-contactpersoon. De Woo-contactpersoon kan je helpen bij het indienen van jouw verzoek. De contactpersoon kan je ook informeren welke informatie beschikbaar is.

De Woo-contactpersoon kun je via bovengenoemd e-mailadres bereiken. Vermeldt expliciet in je e-mail dat je contact met de Woo-persoon wilt hebben.

Beslistermijn

Je ontvangt uiterlijk binnen 4 weken een reactie op het Woo-verzoek. Deze termijn kan, indien nodig, met 2 weken verlengen. Van deze verlenging krijg je bericht. De termijn kan bijvoorbeeld worden verlengd als het niet duidelijk welke informatie je precies wilt ontvangen. Het NHA kan je dan om een toelichting vragen.

Beslissing op je Woo-verzoek

Een afgehandeld Woo-verzoek eindigt met een formeel besluit. Het besluit kan zijn dat de gevraagde informatie wordt verschaft. Het kan ook zijn dat die informatie niet of niet helemaal wordt verschaft. In het besluit staan dan de redenen waarom dit niet gebeurt.

Als informatie niet mag worden gedeeld

Sommige informatie mag niet worden gedeeld. Bijvoorbeeld vertrouwelijke of privacygevoelige informatie van medewerkers of derden. Als dat het geval is, dan staat dat in de beslissing op je Woo-verzoek.

Als het NHA de gevraagde informatie niet heeft

Heeft het NHA de gevraagde informatie niet? Dat kan twee redenen hebben:

  • Een andere overheidsorganisatie heeft de informatie; dan wordt je Woo-verzoek doorgestuurd naar de organisatie die de informatie wel heeft. Je krijgt daarvan bericht.
  • De informatie is niet bij het NHA. Je krijgt daarvan bericht.

Ben je het niet eens met de beslissing op je Woo-verzoek?

Ben je het niet eens met de beslissing op je Woo-verzoek? Dan kun je binnen 6 weken bezwaar maken bij het NHA. Het NHA kijkt dan naar je bezwaar en neemt een beslissing op dat bezwaar. Ben je het ook niet eens met de beslissing van het NHA op je bezwaar, dan kun je in beroep bij de bestuursrechter.

Als het NHA niet op tijd beslist

Als het NHA niet op tijd beslist, dan kun je in beroep bij de bestuursrechter gaan. Je moet dan wel eerst het NHA een ingebrekestelling sturen en de kans geven om alsnog op tijd een beslissing te nemen.

Bezwaar en beroep

Bezwaarschrift

Indienen van een bezwaarschrift kan op onderstaande manieren:

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • De naam en het adres van de indiener;
  • De dagtekening;
  • Omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
  • De reden(en) waarom de indiener het niet eens bent met het besluit.

Beroep bij de bestuursrechter

Je kunt in beroep bij de sector Bestuursrecht van de rechtbank Noord-Holland. Het adres is: Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.