Menu

Uw zoekacties: Arrondissementsrechtbank Haarlem

452 Arrondissementsrechtbank Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Bijlagen
1. Lijst van gemeenten en kantons behorende tot het arrondissement Haarlem
2. Lijst van rechters, griffiers en officieren van justitie1838-1939
Inventaris
2. Stukken betreffende bijzondere onderwerpen
2.1. Rechtspraak
2.1.2. Burgerlijke zaken
2.1.2.1. Bij dagvaarding
452 Arrondissementsrechtbank Haarlem
Inventaris
2. Stukken betreffende bijzondere onderwerpen
2.1. Rechtspraak
2.1.2. Burgerlijke zaken
2.1.2.1.
Bij dagvaarding
NB:
In de periode 1838-1920 zijn de burgerlijke vonnissen voorzien van een jaarlijkse index op namen van de partijen, welke index bij de vonnissen is ingebonden. Het nummer verwijst naar de bladzijde. Indien een naam van * is voorzien, dan betreft het een zogenaamde "pro deo" zaak. Soms zijn deze in een aparte band ingebonden, zo niet dan als een aparte afdeling binnen de band met vonnissen van het betreffende jaar. Na 1921 zijn deze klappers niet meer bij de vonnissen bewaard, maar apart geborgen. Dossiers betreffende burgerlijke zaken bestaan niet. De stukken die niet tot de normale archiefstukken van de rechtbank behoren, zijn destijds geretourneerd aan de partijen. Over het algemeen zijn naast het vonnis alleen de processen verbaal van het verhandelde tijdens de zitting en de stukken die door de advocaten aan de rechtbank werden gericht (het pleidooi) bewaard.
Vanaf 1923 zijn de rolkaarten bewaard. Hierop werd bijgehouden op welke data de rechtbank enigerlei werk verricht heeft aan een zaak, bijvoorbeeld de binnenkomst van een te behandelen stuk, maar ook wanneer de zaak ter zitting werd behandeld. In dit laatste geval kan in de processen verbaal en de vonnissen op de betreffende datum worden gezocht.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1838-1939
Periode documenten:
1838-1939 (1943)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-1659. Inv.nr. 433 ontbreekt. Inv.nrs. 948, 962 zijn vanwege slechte materiële staat niet raadpleegbaar. De strafvonnissen uit de periode 1838-1910 (inv.nrs. 294-385) zijn op naam te doorzoeken op www.noord-hollandsarchief.nl/zoeken/personen. Index op faillieten in inv.nrs. 1207-1336 (faillissementsdossiers, (1919) 1920-1939) in band 452. Van vóór 1919 zijn geen faillissementsdossiers bewaard gebleven. Lijsten van gemeenten en kantons behorende tot het arrondissement Haarlem en van rechters, griffiers en officieren van justitie, 1838-1939, in de inventaris.