Menu

Hello World!

Hello World!

Onze oudste archieven worden voor iedereen toegankelijk gemaakt

Hello World!

Op 1 februari 2024 ondertekende Jos Wienen, voorzitter van het Algemeen Bestuur van het Noord-Hollands Archief, het Bestuursconvenant Duurzame Samenwerking Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Regionale Historische Centra.

Hello World!

Op deze pagina lees je hoe je een Woo-verzoek indient en wat je daarbij van het NHA kunt verwachten.

Beeld open, betrouwbaar, verbinden, innovaties- datastrategie NHA

Hello World!

NHA presenteert datastrategie

Hello World!

Deel een foto van jouw tijdmachine en maak kans op leuke prijzen!

Hello World!

Volg samen met je collega's een workshop over de toekomst van digitaal bewaren

Hello World!

Een overzicht van nieuwe aanwinsten in de bibliotheekcollectie

Hello World!

Het NHA spant zich continu in voor een (verdere) professionalisering van de Inkoop- en aanbestedingspraktijk. In dit Inkoop- en aanbestedingsbeleid, dat gebaseerd is op het model Inkoop- en Aanbestedingsbeleid van de VNG, wordt het inkoopproces inzichtelijk en transparant gemaakt door de doelstellingen, uitgangspunten en kaders te schetsen waarbinnen Inkopen bij het NHA plaatsvindt. Het Inkoop- en aanbestedingsbeleid sluit zoveel mogelijk aan op het algemene beleid van het NHA en wordt tenminste jaarlijks herzien en waar nodig aangepast.

Hello World!

Management Team Noord-Hollands Archief

Hello World!

Het Noord-Hollands Archief is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Giften aan het Noord-Hollands Archief zijn onder bepaalde voorwaarden (boven een drempelbedrag en tot een maximum) aftrekbaar van de inkomsten- en vennootschapsbelasting. De fiscus betaalt dan in feite mee aan uw gift. Het bedrag van de gift mag voor de aftrek met de factor 1,25 worden vermenigvuldigd. U kunt ook kiezen voor een periodieke gift (gedurende tenminste vijf jaar). Deze is fiscaal (zonder enige drempel) geheel aftrekbaar.

Hello World!

Automatische trefwoorden

Met kunstmatige intelligentie is het mogelijk om een computer te laten bepalen welk onderwerp het beste past bij een foto (beeldherkenning). In historische fotocollecties zijn vaak specifieke onderwerpen vastgelegd, zoals een ‘demonstratie’, ‘honkbalwedstrijd’ of ‘winkelstraat’. Samen met ons publiek hebben wij een computerbrein getraind om dit soort onderwerpen met kunstmatige intelligente automatisch te herkennen. De resultaten daarvan vind je terug via ‘automatische trefwoorden’.

Het levert een handige zoekoptie op. Er zijn meer doorzoekbare gegevens en de foto’s worden in bulk naar onderwerp gecategoriseerd. Dat is bijvoorbeeld handig als je het veranderd beeld van winkelstraten of sinterklaasvieringen door de tijd heen wilt zien of onderzoek doet naar demonstraties. De computer maakt niet altijd een juiste inschatting, maar al wel goed genoeg om van nut te zijn bij het doorzoeken van de collectie van Fotopersbureau De Boer. Het getrainde computerbrein is gratis beschikbaar voor iedereen. Het kan dus ook worden toegepast op andere beeldcollecties, zelfs als deze geen verdere doorzoekbare gegevens bevatten.

Bij de filter ‘automatische trefwoorden’ vind je alle onderwerpscategorieën. Als je op een foto klikt, dan zie je linksonder de gevonden categorieën met het waarschijnlijkheidspercentage, de mate van zekerheid volgens de computer. Als de computer bijvoorbeeld 80% zeker is dat het om een ‘voetbalwedstrijd’ gaat, is er ook 20% kans dat de foto eigenlijk thuishoort in één van de andere categorieën. De computer geeft ook een inschatting of een foto binnen of buiten is genomen.

Op dit moment zijn al de deelcollecties vlakfilms, 6x9 rolfilms en glasnegatieven doorzoekbaar op onderwerpscategorieën. We streven ernaar om alle twee miljoen foto’s op deze manier doorzoekbaar te maken. Ook willen we een sorteeroptie toevoegen waarin je jouw zoekresultaat kan ordenen op de mate van waarschijnlijkheid. Dan krijg je bijvoorbeeld eerst foto’s te zien waarvan de computer 99% zeker is dat het om voetbalwedstrijden gaat.

De lijst met alle onderwerpscategorieën en hun omschrijvingen is hier te bekijken.

Van deze foto is de computer 71% zeker dat het om ‘Kermis’ gaat, maar het zou ook een foto van een ‘Circus’ (15%) kunnen zijn. De computer is er bovendien zeker van dat deze foto zich buiten afspeelt en niet binnen.

Automatische tekstherkenning

Kunstmatige intelligentie maakt het mogelijk om teksten die voorkomen op foto’s op te sporen en op geautomatiseerde wijze om te zetten in doorzoekbare tekst. Dit gaat niet perfect, want de teksten zijn niet altijd goed te zien, staan schuin of de computer heeft moeite om de juiste letters te vinden. Maar het gaat wel goed genoeg om een toegevoegde waarde te zijn voor speurders.

Als je op een foto klikt, dan zie je links onderaan de gevonden teksten onder de kop ‘automatische tekstherkenning’.

Op dit moment zijn al de deelcollecties vlakfilms, 6x9 rolfilms en glasnegatieven doorzoekbaar op teksten. We streven ernaar om alle twee miljoen foto’s op deze manier doorzoekbaar te maken.

Voorbeeld tekstherkenning

Hello World!

Hier komt informatie over de opening van de tentoonstelling De vele gezichten van Vrouwen in verzet.

Hello World!

A stunning amount of more than 2.000.000 press photos: this is the work of Fotopersbureau De Boer’s photographers over a span of sixty years. Thanks to the vastness of the collection, these press photos give us a unique perspective on the time period they depict. The Noord-Hollands Archief has actively worked to digitize the photos and, with the help of volunteers, make them searchable and findable. The Beeldbank Fotopersbureau De Boer is the result of this work.

Hello World!

Ruim 2.000.000 persfoto’s in zestig jaar tijd. Dat is de gezamenlijke productie van de fotografen van Fotopersbureau De Boer. Door de enorme omvang én hetgeen erop vastgelegd, geven de beelden ons een uniek tijdsbeeld. Het Noord-Hollands Archief is bezig om alle persfoto’s te digitaliseren en met hulp van vrijwilligers doorzoekbaar te maken. De Beeldbank Fotopersbureau De Boer is hiervan het tijdelijke resultaat.

Hello World!

 

Hello World!

Welke stappen zijn nodig om digital born archief over te brengen naar het e-Depot van het Noord-Hollands Archief?

Hello World!

Het Noord-Hollands Archief wil fungeren als het geheugen van de provincie Noord-Holland en de aangesloten gemeenten in Kennemerland en Amstel- en Meerlanden. Ook bedrijven, verenigingen, welzijnsorganisaties, culturele instellingen, religieuze gemeenschappen, families en personen hebben invloed gehad op de ontwikkeling van de samenleving. Het Noord-Hollands Archief neemt daarom naast overheidsarchieven graag particuliere archieven op in zijn collectie. Ook is het Noord-Hollands Archief geïnteresseerd in boeken, kranten en beeldmateriaal, mits het betrekking heeft op ons werkgebied en niet al in de collectie aanwezig is. Oude gebruiks- en kunstvoorwerpen neemt het Noord-Hollands Archief niet op, hiervoor kan contact worden opgenomen met een museum.

Meer informatie over de speerpunten van het Noord-Hollands Archief bij het verwerven van materiaal is te lezen in het acquisitieprofiel.

Hello World!

Wij vinden het belangrijk dat iedereen, met of zonder beperking, gebruik kan maken van onze diensten.

Hello World!

De meeste archieven die bij het Noord-Hollands Archief worden bewaard, zijn volledig openbaar en in te zien in de studiezaal. Sommige archieven zijn niet openbaar of slechts gedeeltelijk openbaar.

In deze onderzoekgids leggen wij uit waarom sommige archieven niet openbaar zijn, onder welke voorwaarden er wel inzage gegeven kan worden en hoe u een verzoek tot inzage kunt indienen.

Voor vragen kunt u altijd e-mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.